lördag, juli 31, 2010

Framtidsmuseet!

Fredagen körde vi till Borlänge och till Framtidsmuseet. Jag hade inte sagt till Hampus vart vi skulle utan bara att det var en överaskning. När vi var på väg in frågade han vad det var, ett museum svarade jag. Minen på honom var helt oslagbar. Allt hopp i hans ögon slocknade på 2 sekunder. Jag hade ju lovat något roligt.
När jag sedan berättade att det var ett museum där man fick pilla på allting så tändes hoppet igen.

Väl inne så hamnade vi mitt i solsystemet. Vi undersökte planeterna och hoppade runt en runda på månen. Sen var det dags för film. Vi lärde oss om planeterna och vintergatan och om stjärnbilderna.

Sen var det dags att lära sig om energi. Vi skapade energi av vatten, sol och genom att cykla. Dom visade Ice Age på TV:en men man fick bara titta om man cyklade.

Sen var det dags att lära sig om kroppen. Hampus blandade runt alla organen på ett ställe och tyckte att jag skulle lista ut vilken ordning dom skulle sättas tillbaka. Det såg i alla fall rätt ut när vi gick där ifrån. Vi fäktades med vars ett lårben och kollade på en bit av en hjärna i ett microskåp.

Sen var det dags för magneter. Här hade Hampus kunnat stanna i all evighet om han fått bestämma.

Sen kom ljud... jag kan skrika högre än Hampus faktist... trodde ni inte va?

Sen kollade vi hur det såg ut i våra hem när mormor var lite, och när gammel-mormor var liten.

Enligt Hampus var detta det bästa museet han varit på.

Vi körde vidare till pappas favoritmål. Claes Ohlsson... (tyvärr markus, inga bilder)

Vi var trötta och hungriga och hittade en resturang i Rättvik där vi åt goda hamburgare innan vi handlade lite kakor och körde hem.

Vilodag!

Torsdagen blev en vilodag för mig och Hampus. Vi körde en runda till nått keramik-ställe som mamma ville se sen efter lunch begav de andra sig till Zorn-museet i Mora medans jag och Hampus stannade hemma och såg på film. Egentligen var vi ute och lekte i regnet men det började regna så mycket att det gjorde ont att vara i det så vi såg på Shrek 2 istället. På kvällen när de andra kommit hem så drog Hampus med morfar ut och byggde dammar i vattenpölarna.

Sommarland!

I onsdags var det lovat sol. Den enda dagen denna veckan som det skulle vara sol hela dagen och varmt så som vi har varit vana vid i söder nu ett par veckor. Så vi tog sikte på Sommarland i Leksand. När vi kom dit så insåg vi snart att alla andra i Dalarna hade haft samma briljanta tanke som vi så det var otroligt mycket folk där.

Efter en stunds köande kom vi i alla fall in och jag och Hampus och mamma åkte en tur i pariserhjulet för att spana in parken. Hampus ville så klart ta sig an alla vattenrutchikaner med en gång men vi gick en runda först.

Hampus hoppade lite i hoppbprgarna och sen hittade jag och pappa go-cart-banan där vi körde en runda.¨

Sen hittade Hampus ponny-ridningen. Det som var så bra med den var att även allergiker som mamma kunde rida där... =)
Efter att vi klappat några får (riktiga, alltså inget för allergiker) så åt vi lunch och bytade om till badkläder. Sedan var det dags att ge sig på en av alla vattenrutchibanerna. Problemet var att det var enorma köer till allt. Vi orkade köa till en innan vi gav upp och bara badade.

Jag och pappa hittade dock två rutchikaner som inte hade någon kö. Detta berodde så klart på att de såg livsfarliga ut. Den ena var ett fritt fal följt av en lång ränna vilket indikerade på att det tog en lång bit att stanna efter det fria faller. Den andre var inte lika brant, bara nästa, och lite längre. Vi tog den först. Snart förstod vi varför det inte var någon kö till dem. Det kittlade bra i magen och bikinin satt inte där den skulle när man kom ner. Upp igen för 17 meter trappor och pappa tyckte att han nog tog samma igen innan han gav sig på fritt fall. Jag tyckte det var lika bra att få det gjort. Jag darrade lite och satt en stund och bara kollade ner innan jag helt enkelt blundade och räknade till tre. Väl nere så insåg jag att även om det känndes i magen det med så var den andre värre. Pappa begav sig även han på fritt fall en gång innan vi gick tillbaka till de andre. Lite nöjd var jag när jag såg de stora tuffa pojkarna komma gåendes ner för trapporn utan att ha vågat åka. =)

Det blev så klart glass och mer bad sen. Jag och Hampus åkte något som såg lite ut som forsränning. Man satt i en badring och åkte. Sen hittade Hampus fler karuseller på vägen ut och en berg-och-dal-bana som han drog upp mormor i.

Vi var bra trötta när vi äntligen kom till bilen. Det var ett skoj ställe men alldeles för mycket folk. Nästa gång går jag dit när det regnar.

På kvällen när Hampus skulle sova så frågade jag vad som varit bäst på sommarland... jo när mamma körde go-cart blev svaret. =)

Björnar!

Tisdagen begav vi oss till Björnparken i Orsa vilket var huvudmålet för Hampus. Vi såg brunbjörn, Kamtjatkabjörnar, Tigrar, Isbjörnar och några till. Vargarna ville inte visa sig alls och inte heller Järven. Hampus var i total extas när han fick se Isbjörnarna på 1½ meters avstånd, om än med två stängsel emellan.

Vi såg tre tigrar varav två av dem låg och myste och tvättade varandra i solen.

Hittade även en eskimå där i Polar World...
På vägen ut köpte Hampus en Isbjörns-nalle som han har kramat sedan dess. Blev helt enkelt en bra och mysig dag på Björnparken i Orsa.


måndag, juli 26, 2010

Dalahästar!

Igår åkte vi alltså till Dalarna. Resan tog 1 timme mindre än väntat. Mest för att vi inte stannade så där fasligt ofta. Hampus var snäll i bilen. Var de sista 10 milen som var jobbiga men annars var han rätt snäll.

Stugan är jättefin. Ny fin soffa (ser ut som din Yvonne), rymligt och nya vitvaror i köket mm.

Idag har vi hittat på en hel del. Började dagen med en runda till Turistbyrån här i Rättvik. Sen gick vi en runda på byn och handlade lite mat.
Sen körde vi hem för lunch för att sedan ge oss av mot Nusnäs för att se Dalahästar.

Vi såg hur man gjorde Dalahästar, vi såg små Dalahästar, vi såg STORA Dalahästar, vi såg rosa Dalahästar, vi såg blåa Dalahästar, vi såg tom Dalagrisar... men inga Dalakossor.
Hampus hittade Dalahästar i alla de storlekar att sitta på. Han hittade tom en Dalatupp att rida på.

Efter att ha inhandlat en svart Dalahäst i lagom storlek åkte vi vidare mot Mora.
I mora gjorde vi bara en snabbvisit för att se målet för Vasaloppet. Vi var trötta och hungriga redan så vi åkte hem och lagade spagetti med köttfärssås. *mums*
Nu är Hampus redo för sängen och imorgon blir det nog Orsa Björnpark. Tyvärr ska det regna alla dagar verkar det som, utom imorgon, så vi har fått planera om vår vecka. Hittade dock ett Exprimentarium och ett äventyrsbad inomhus så det löser sig nog.




lördag, juli 24, 2010

Dalarna!

Imorgon åker vi till Dalarna. Vi är då jag, Hampus, mamma & pappa och min mormor. 12 timmar i bilen låter kanske inte så lockande men det ska bli skönt att komma i väg på lite semester.

Har nästan packat klart nu. Blev mer än jag trodde. En bag kläder till Hampus, en bag kläder till mig, en ikea-kasse med skor och jackor och regnkläder, en ikea-kasse med handdukar och kuddar och en balja med leksaker till Hampus. Sen har hampus en kass med saker att roa sig med i bilen, en väska med kläder eftersom han har pyjamas på sig när vi åker och datorn och min handväska. *suck* Tur pappa har kombi med takbox...

Vad ska vi då göra i Dalarna?
Jo vi har hyrt stuga i Rättvik och sen är det inplanerat en tur till Björnparken i Orsa och en tur till Mora för att se hur man gör Dalahästar. Sen får vi se vad vi hittar. Hampus ville till nått vattenland så det ska vi leta efter och sen blir det väl någon tur till någon naturupplevelse oxå.

Man glömmer alltid något när man packar... så nu sitter jag och funderar på vad det är? Kan dessutom inte hitta kameran. *panik*

måndag, juli 19, 2010

Födelsedagsfest!

I lördags blev det alltså fest för Sanna. Började med lite grillat på hennes gård följt av utgång på Karnevalen. Vi lullade runder lite här och lite där och slutade sedan på Tages. Vi var lagom runda om fötterna när vi kom dit men fick ner ett par drinkar till... Sen dansade vi hela natten... eller i alla fall till 2:30 då vi kände oss varma, trötta och gammla och gick hem.

I går, söndag, blev det tårt-kalas för Sanna. Återgien på hennes gård... Hampus lekte med två barn som bor där och vi andra bara degade i skuggan med kaffe och tårta. Till middag grillade vi resterna efter lördagen innan det bar av hem igen för att tvätta.

Nu är Hampus hos sin pappa och jag har semester. Har inte planerat så mycket. Tänkte bara njuta av att vara ledig. Men ikväll blir det en spelkväll med Malin och imorgon en shoppingtur med mamma. Sen blir det en runda in om malmö och sen får vi se vad som händer sen.

lördag, juli 17, 2010

Karneval!

Om någon har lyckats missa det så är det Karneval i Landskrona. Igår var jag och Hampus ute en runda och åkte lite karuseller. Idag har vi varit ute och gått en runda och sen tittat på Drill & Drull på stora scenen på Rådhustorget. Hampus var lite seg i starten men dansade sen och sjöng med. Lyckan var gjord när man efteråt fick krama Drill och köpa en t-shirt med Drill & Drull på. Jätten och Drull ville han inte krama men han berättade för Drull att han nu skulle gå för morfar skulle hämta honom.

Så morfar kom och hämtade Hampus för en timme sen och nu har jag precis gjort mig fin och ska snart gå till Sanna som ska ha grillparty eftersom hon fyllde 25 år i torsdags. Det blir alltså fest hela natten och imorgon när Hampus kommer hem igen så blir det kalas hos Sanna.

Det har äntligen lugnat ner sig på jobbet och vi har haft det rätt bra hela veckan. Vårt klimatsystem på jobb fungerar inte riktigt som det ska, antingen är det för varmt eller för kallt, men denna veckan har det varit skönt att det varit lite svalt inne. Och det bästa av allt är att jag nu har semester i tre veckor. Weee!!!

Först ska jag bara slappa en vecka, sen ska vi till Dalarna en vecka och sen har jag och Hampus en vecka på oss att göra vad vi känner för innan det är dags att börja jobba igen.

Nä nu börjar klockan bli mycket... off to Sanna!