torsdag, augusti 09, 2012

En tur till Vimmerby!

Tisdag morgon begav vi oss till Småland och Vimmerby. Mamma & Pappa kom och hämta mig och lilleman och så bar det av. Innan vi kom fram till Vimmerby stannade vi till i Virum för en älgsafari. Vi kom precis när en av turerna skulle avgå men den var fullsatt så vi fick vänta en timme på nästa. Det gjorde dock inget för det var väldigt mysigt där på gården och vi satte oss i solen och åt varsin galss.

Efter en timme blev det äntligen vår tur. Vi lastades in i fyra vagnar dragna av en traktor och fick vars ett fång sälg-kvistar att mata älgarna med och så bar det av. När vi stanade inne i hängnet kom älgarna direkt, de visste hur det funka. De stack in huvudet i vagnarna och åt våra kvistar och lät sig klappas. De första var dock älgkor och kalvar men sen kom han som alla ville träffa, Harald.

Harald var en stor bjäse till älg. Värsta charmtrollet var han också. Han stack in sitt stora huvud med sina enorma horn långt in i vagnarna och vid ett tillfäll klämmde han fast mig med hornen. Fick ta tag i hornen och trycka ut honom för att inte bli klämd men han lydde snällt så det gick bra. Vi fick även äpple- och potatisbitar att mata älgarna med. Jag la en äpplebit i handen och sträckte snällt fram den till Harlad som skulle ta äpplebite men han fick inte upp den så han stoppade in hela min hand i munen... ISCH!
 Vi tog en del bilder och de kommer så fort jag kopierat dom från mamma. Lånade en bild av någon annan i stället...

Efter älgsafarin körde vi vidare till Vimmerby och vår stuga. Vi skulle bo på Katthult I i Emilbyn som låg granne med Bullerbyn och Pippi Hotellet.

Vår lilla stuga var så klart röd med vita knutar. Det fanns en dubbelsäng och en våningsäng i den och några stolar men inte mycket mer. Men det räcte ju till oss. Det fanns en stor lekplats med massor av leksaker där Hampus spenderade kvällen med grannflickan.

Vi sov mycket gott i stugan och på morgonen packade vi bilen igen och begav oss mot Astrid Lindgrens värld.


Vi kom strax efter de öppnat och där var redan fullt med folk. Vi började på Villa Villerkulla och fick där se en liten show med Pippi. Sen gick vi till Mattisborgen där vi kom mitt i showen om hur det gick till när Ronja föddes. Efter en tur inne i Mattisborgen gick vi vidare till Stora Scenen där vi kom precis när Emil berättade om hur han fastnade med huvudet i soppskålen. Nästa stopp blev en show i törnrosdalen och sen blev det lunch på Saltkråkan.

Efter lunch blev det en tur på Saltkråkan och sen blev det show med Karlsson på taket. Efter den lekte Hampus lite i Vasastan där Karlsson bor och klättrade på taken och åkte kasebana. Sen strosade vi ner för Bråkmakargatan och gick i butiker. Blev en Emilmössa till Hampus och en Mio min Mio-bok.

Sen öppnade himmlen sig och det öste ner... överallt blev det stora vattenpölar och det kändes som hela parken skulle svämma över. Vi tog på oss regnkläder och gick sedan tillbaka till Katthult för att titta där lite. Hampus hade bara sandaler på sig och tog tillfället i akt att hoppa och vada i ALLA vattenpölar. På väg tillbaka träffade vi Karlsson på taket som skulle börja en ny show och vi stannade och tittade på den i regnet innan vi begav oss mot bilen.

I bilen fick vi byta om... Hampus var, trotts regnkläder, genomblöt in till kalsongerna och mina byxor var blöta upp till knäna. Väl i torra kläder körde vi mot kära Skåne igen.

Strax innan Älmhult, där pappa skulle stanna och tanka, började vi bli hungriga. Vi stannade till vid IKEA tio i sju och resturangen stängde sju. Vi gjorde en rusning genom varuhuset för att hinna. Till skillnad från alla andra IKEA-varuhus fanns här inga genvägar man kunde ta utan det var att gå igenom HELA möbelsortimentet på IKEA innan vi kom fram. Men vi hann... Efter lite mat och en vandring genom andra halvan av IKEA åkte vi åter mot Skåne.

Vi kom fram till Marieholm vid halv tio på kvällen och där bytte jag och Hampus bil och körde hemåt igen.

Så det blev, trotts mest regn, två mycket trevliga dagar i Småland. 

Inga kommentarer: